Tatán igyenes képzéseket indítanak szeptembertől

2016.08.30. 21:44

Egyre nagyobb igény mutatkozik a szakképzett munkavállalókra.

Egyre nagyobb igény mutatkozik a szakképzett munkavállalókra. A tatai Bláthyban a második OKJ-s szakmát ingyen meg lehet szerezni.

 

Nappalira, vagyis nem felnőttoktatásra az járhat, akinek még nincs államilag elismert szakképesítése és az adott szakképzés utolsó tanévének kezdete előtt nem tölti be a 25. életévét (azaz 2 éves szakképzés esetén 1992. szeptember 1. után született).

Nappali rendszerű felnőttoktatásra az járhat, akinek még nincs államilag elismert szakképesítése, és elmúlt 16 éves, vagyis már nem tanköteles). Fontos leszögezni, hogy itt felső korhatár nincs – sorolta, hozzátéve, hogy esti felnőttoktatásra pedig az jelentkezhet, akinek nincs, vagy csak egy államilag elismert szakképesítése van és szintúgy elmúlt 16 éves.

 

Komárom-Esztergom megyében az idei tanévben a CNC-gépkezelő, hegesztő, szakács, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő hivatások számítanak hiányszakmának, Győr-Moson-Sopronban az ipari gépész, a járműfémipari fémalkatrész-gyártó, a szakács, a szociális gondozó és ápoló, a villanyszerelő.
Az iskolában, nappali rendszerben, szakképzésben ezeket tanulók anyagi helyzetüktől függetlenül ösztöndíjat kapnak: az első félévben havi 10 ezer forintot, a másodiktól pedig tanulmányi eredménytől függően akár havi 30 ezret.

 

A felnőttoktatásba 16. életév betöltésétől lehet bekapcsolódni. A képzés akkor ingyenes, ha a jelentkezőnek még nincs OKJ-s végzettsége, vagy csak 1 szakképesítéssel rendelkezik.
A főiskolai, egyetemi, illetve felnőttképzés keretében szerzett (például tanfolyami képzés) ebből a szempontból nem számít. Mindez azt jelenti, hogy két szakma megszerzésére van lehetősége mindenkinek.
Tatán TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziumban a nappali mellett esti képzésen az alábbi szakmákból indul felnőttoktatás szeptemberben:
– autószerelő
– autótechnikus
– CAD-CAM informatikus
– elektronikai technikus
– hegesztő
– hűtő-és légtechnikai rendszerszerelő
– villanyszerelő
– logisztikai és szállítmányozási ügyintéző
További információk az iskola honlapján valamint a 34/586-563-as telefonszámon is kérhetőek.
Jelentkezési határidő: szeptember 2.

Az esti képzésen is van kötelező szakmai gyakorlat. A legtöbb iskolának kiterjedt kapcsolatrendszere van a cégekkel. A Bláthyban, az iskolán belül több szakmának is biztosítanak gyakorlati helyet, így például a hegesztőknek, autószerelőknek, autótechnikusoknak.

A felnőttoktatásban is jár például diákigazolvány, mellyel utazási kedvezmények vehetők igénybe. Az oktatás a délutáni órákban, tömbösítve történik.

oktatásfelnőttoktatásTataOKJ-s képzések