A karácsony közeledtével növekszik a merényletek száma

2016.12.11. 16:27

A karácsony közeledtével a keresztények elleni merényletek száma a világon mindenütt növekszik - Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint.

Az Iszlám Állam rendkívül rövid időn belül megsemmisítő vereséget szenved, de az eszméi nem – nyilatkozta Nógrádi György biztonsági szakértő. Úgy véli, a terrorszervezet harcosainak fele elpusztul a szíriai és iraki harcokban, de a másik fele szétszéled a világban. Azok a merénylők pedig, akik manapság főleg a harmadik világban követnek el támadásokat, el fognak jutni Európába. Arról is beszélt, hogy szerinte a karácsony közeledtével nő a keresztények elleni merényletek száma.

Ha az Egyesült Államok és Oroszország január 20-a, Donald Trump megválasztott amerikai elnök beiktatása után kiegyezne, sokkal könnyebb lenne fellépni a nemzetközi terrorizmus ellen – mondta az M1-en Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Jelenleg azonban még ott tatunk, hogy az Egyesült Államok fő szövetségese, Nagy-Britannia védelmi minisztere és a szigetország titkosszolgálatának főnöke egyértelműen az oroszokat hibáztatja a szíriai Aleppóban zajló események miatt.

Aleppo és Moszul

Aleppó felkelők által tartott területein továbbra is civilek tömege van körbezárva, miközben az orosz és Aszad-párti kormányerők hevesen támadják ezeket a negyedeket.

John Kerry amerikai külügyminiszter háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a damaszkuszi vezetést szombaton. Az oroszok pedig az iraki Moszult ostromló, Amerika vezette iraki koalíció fellépése kapcsán fogalmaznak meg kritikákat. Az észak-iraki nagyvárost az Iszlám Államtól akarják visszafoglalni.

Erősödő terrorizmust jósol az IÁ veresége után

Nógrádi György szerint az Iszlám Állam rendkívül rövid időn belül megsemmisítő vereséget szenved, de az eszméi nem. Az elemző úgy véli, a terrorszervezet harcosainak fele elpusztul a szíriai és iraki harcokban, de a másik fele életben marad, és szétszéled a világban.

Azok a merénylők, akik manapság még főleg a harmadik világban követnek el támadásokat úgynevezett puha, vagyis civil célpontok ellen, el fognak jutni Európába, és megpróbálnak behatolni Oroszországba és az Egyesült Államokba is. A terrorveszély tehát az Iszlám állam szétverése után rövid távon nőni fog, utána a terrorellenes országok politikáján múlik, csökken-e – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Karácsony előtt több keresztények elleni merényletre számít

Nógrádi György a kairói kopt katedrálisnál történt vasárnapi robbanás kapcsán azt mondta, a karácsony közeledtével a keresztények elleni merényletek száma a világon mindenütt növekszik.

A kurdoknak tulajdonított legutóbbi, szombat esti isztambuli merénylet kapcsán hangsúlyozta, bárki is követte el a támadást, az a török elnök, Recep Tayyip Erdogant erősíti. Hiába hal meg ugyanis húsz-harminc szerencsétlen kisrendőr vagy katona, a török politika érdemben nem változik, miközben a lakosság hangulatának változása Erdogannak kedvez – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

karácsonymerénylet